Törések és ficamok

Egy törés többféle lehet (zárt,nyílt,összetett, stb.) Minden törés típusnak saját kezelési módja van, ám a fizioterápiás eszközökkel elérhetjük,hogy a műtétes megoldást követően a kutya izomzata ne sorvadjon el amíg a gyógyulási időszak alatt tehermentesíti a lábát.
Az ízületek ficamodása jelentős erőhatás következményeként jöhet létre, általában szalagszakadással, gyakran kisebb- nagyobb izom vagy ín sérüléssel is együtt járhat.  A fizioterápiával  főként az ízületek mozgáspályájának beszűkülése előzhető meg.

Kereszteződőszalag szakadás

Majdnem minden kutyánál - mérettől függetlenül - előfordul szalag szakadás, mely gyakran a meniscus sérülésével is jár. A fizioterápiának itt a műtét utáni felépülésben van nélkülözhetetlen szerepe.

Artrózis

Az artrózis egy olyan gyulladás mely az ízület tartós fájdalmát,kezeletlen esetben akár teljes használhatatlanságát is okozza. Idős korban ez a leggyakoribb ízületi elváltozás, megállítása nem lehetséges viszont a folyamat lelassítása, lefékezése igen. Megelőzésében, tüneteinek enyhítésében a fizioterápiára nagy szükség van.

Diszplázia

A normális értékektől eltérő, kórosan fejlődött ízület alakbeli, térbeli és fizikai paramétereinek eltérését nevezzük diszpláziának.Gyakorta túletetési problémák húzódnak a háttérben. Óriás és nagytestű fajtáknál nagyobb a diszplázia megjelenésének a veszélye. Tünetei gyógyszeres és műtéti beavatkozásokkal, valamint fizioterápiás módszerekkel enyhíthetők.
Csípő diszplázia:  az egyik leggyakoribb örökletes fejlődési rendellenesség, melynek során a csontos váz és az izomzat fejlődése közötti  összhang felborul. A csípő mozgatása fájdalmas. Fiatal korban  az ízületi lazaság, idősebb korban már az artrózis jelei dominálnak.
Könyök diszplázia: A könyökízületi diszplázia  főleg a nagytestű kutyafajtáknál tapasztalt örökletes fejlődési rendellenesség, mely 4 és 8 hónapos kor körül alakul ki, és megfelelő gyógykezelés nélkül az ízület visszafordíthatatlan károsodásához, artrózishoz vezet, ami fájdalommal és következményes sántasággal jár.